Støttede og overvågede samvær

Vi tilbyder følgende samværsformer:

Overvåget samvær

Når det er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges sundhed eller udvikling, kan børn og unge-udvalget træffe afgørelse om overvåget samvær.

Ved overvåget samvær skal der være en professionel børnesagkyndig til stede under hele samværet for at sikre, at barnet ikke lider fysisk eller psykisk overlast fra forældre.

Den børnesagkyndige udarbejder en beskrivelse af observationerne fra samværet. Beskrivelsen sendes til den kommunale myndighed.

Overvåget samvær: samværskonsulenten er til stede i lokalet og observerer alt, hvad der foregår.

Støttet samvær

Den kommunale myndighed kan i samarbejde med forældre beslutte, at samværet mellem forældre og barn skal være støttet for at sikre det bedst mulige samvær for begge parter. Det støttede samvær kræver ligeledes en professionel børnesagkyndig, som er guidene samt yder råd og vejledning under samværet.

Efter aftale med den kommunale myndighed udfærdiges samværsbeskrivelser.

Støttet samvær: samværskonsulenten skal støtte og hjælpe forældrene til at opnå eller udvikle kontakten med deres børn.

 

Hvis afgørelsen kommer fra en anden myndighed (Statsforvaltningen), kan vi udover overvåget samvær tilbyde:

Beskyttet samvær indebærer, at samværet sker under konstant overvågning. Denne form anvendes typisk, hvis der i lang tid ikke har været kontakt mellem barnet og samværsforælderen, eller hvis det er usikkert om samværsforælderen kan tage sig af barnet som for eksempel ved misbrug eller mistanke om misbrug. Beskyttet samvær anvendes også i tilfælde, hvor der er mistanke om grænseoverskridende adfærd, eller hvor der er udtrykt en frygt for bortførelse, som ikke umiddelbart kan afvises. Beskyttet samvær er et vilkår, der kan anvendes, når der efter en konkret vurdering ikke er andre muligheder for samvær.

Observeret samvær anvendes typisk, når der er behov for flere oplysninger om barnet og/eller forældrene for eksempel som et led i en børnesagkyndig undersøgelse. I dette tilfælde danner observationen grundlag for vurderingen af, hvordan det fremtidige samvær skal være. En afgørelse om observeret samvær er altså et led i oplysningen af sagen og ikke en afgørelse om, hvorvidt der kan være samvær i fremtiden.

Støttet samvær anvendes blandt andet i tilfælde, hvor samværsforælderen er ung og umoden, uvant med pasningen af barnet, eller hvis barnet er meget lille eller handicappet. Samværet bruges til at sikre, at der sker en gradvis tilvænning og eventuel oplæring i at omgås et barn. Støttet samvær kan også anvendes i tilfælde, hvor der er et højt konfliktniveau mellem forældrene, og hvor der er behov for en neutral person, som kan være med til at hente og aflevere barnet enten sammen med forældrene eller alene.

Overværet samvær bruges blandt andet i tilfælde, hvor der er behov for, at der er en udenforstående til stede under samværet. For eksempel i tilfælde hvor konfliktniveauet mellem forældrene er meget højt, og hvor bopælsforælderen på grund af konfliktniveauet er imod samværet. I disse situationer kan det være en hjælp til at sikre en kontakt mellem barnet og samværsforælderen og en måde at sætte gang i samværet på. Overværet samvær kan også anvendes i tilfælde, hvor det er bedst for barnet, at der er samvær, men kun i form af en lær-forælderen-at-kende-kontakt. Denne form for kontakt er samvær med forholdsvis lange intervaller og kort tid ad gangen, som for eksempel kan bruges, hvis samværsforælderen er fængslet. Overværet samvær kan anvendes i situationer, hvor der er behov for at få hente- og afleveringssituationer til at fungere, og hvor forældrene henter barnet et neutralt sted.

Vi udfører altid disse samvær under hensyn til barnet. Der er i alle samvær fokus på at skabe et samvær for barnet, som sikrer, at oplevelsen bliver så god og rolig som muligt.
Hvis dette ikke er tilfældet, vil samværet blive afbrudt, så barnet ikke lider overlast.